traningfyrtio.blogg.se

En redogörelse av min träning och hur jag minskat mitt midjemått med 33 cm på ca 1,5 år och nu 40 cm efter 2 år.

Sjukdom och nyårslöften.

Kategori: Allmänt, Vikt och fett

Har nu börjat träna ordentligt igen efter en längre (6 veckors) gymfrånvaro. Åkte på bihåleinflammation och sedan influensan så kroppen har inte känts bra för träning utan behövde vila, även då det kliade i benen på mig i början. Man får abstinens och benen värker för att man inte rör på sig, mer än nödvändigt.

Med detta vill jag säga att det är viktigt att känna av kroppens signaler så att man inte bara kör på och skadar sig. Även då det kan vara svårt.

Det kan också vara svårt att komma tillbaka. Under en längre period av vila och filmtittande så kan man lätt bli bekväm. För många är det så att veckorna, blivit till månader som senare blivit till år och sedan så sitter man där med sin mage och orkar inte leka ordentligt med barnen eller gå ut på en promenad längre än en 10 minuter innan man blir andfådd. Då är det viktigt att man frågar sig vad målet är med sin träning och vad man är beredd att offra för att nå det målet.

Målet kan verka långt borta efter en kortare tids frånvaro från träningen, men då ska man komma ihåg att man snabbt kan komma tillbaka även då man får ta det lite lugnt i början och att vägen till målet bara blir kortare och kortare desto snabbare man tar sig ur sin nya ”lugna rutin”.

En viktig sak att tänka på är att återställa nervsystemet (mer om detta i ett senare inlägg) eftersom att musklerna relativt snabbt klarar belastningen men att man lätt kan bli trött i kroppen och i skallen för att nervsystemet måste komma tillbaka till sin vanliga rutin för rörelserna. Så börja med lugna kontrollerande rörelser med låg vikt och lite högre repetitionstal för att få in mind - muskelkontakten (mind = engelska, kommer inte på något bra att skriva på svenska).

Nu när gymmen fylls med personer efter alla ”nyårslöften” så frågar man sig lite hur många procent av dem som kommer att hålla ut med sin träning i över 5 månader? Troligtvis inte så många. En del kommer att minska dagarna på gymmet per vecka, från 3, till 2, till 1 gång och sedan 1 gång varannan vecka osv. Jag hoppas att så många som möjligt hittar till styrketräningens fantastiska värld precis som jag gjort, men det är svårt om man inte vet hur man ska börja eller vet hur man ska nå sina mål. Oavsett om det är för att komma i bättre form, minska i vikt, minska sin totala kroppshydda, eller bli starkare så är det viktigt att få hjälp med att hitta rätt medel för sin träning.

Varför många ger upp, efter någon/ några månader.

1.       Man ser inte något resultat i spegeln.

2.       Nålen på vågen står stilla på samma vikt.

3.       Man orkar inte lyfta mer än vad man gjorde första gången.

4.       Man blir helt förstörd efter ett pass och behöver vila kroppen en längre tid för träningsvärken.

 

Många faller på att inte resultaten kommer tillräckligt snabbt. KOM IHÅG ATT DET TAR TID och kräver kontinuitet. Rom byggdes inte på en dag är ett gammalt uttryck, som jag personligen inte har något tillövers med, men det stämmer. Man kan inte få en vältränad kropp på några veckor i gymmet, speciellt inte om man inte tränat på flera år, eller inte tränar eller äter rätt för sitt ändamål. Det tar tid, men är helt klart värt det.

 

Några huvudpunkter för att gå ned i vikt relativt snabbt och få en mer fast kropp är dessa.

1.       Ät mindre kalorier än vad man gör sig av med per dag.*

2.       Ät bra mat och mycket protein för muskeltillväxt.

3.       Styrketräna. Bränner mer fett än långsamt joggning på löpbandet eller utomhus. Har en stor fördel genom efterförbränningseffekten för att bygga upp mikroslitningarna i musklerna. Tilläggas ska dock göras att HIIT-träning och intervalllöpning medför bra förbränning men det är inget man ska börja med när man startar sitt nya liv.

*En annan sak som kan tilläggas är att intermittent fastande fungerar väldigt bra om man klarar av det. Två vanliga metoder är 16:8 eller 5:2. Personligen så gillar 16:8 vilket betyder att man fastar 16 timmar och sedan har 8 timmar att äta sitt dagliga kaloribehov. 5:2 är att man äter som vanligt i 5 dagar och sedan fastar i 2 dagar.

Det som jag ser som svårigheten och det dåliga i 5:2 metoden är att man lätt blir för hungrig om man ska fasta i en hel dag. Detta kan leda till att man trycker i sig alldeles för mycket de andra dagarna och att det känns som att man svälter under fastedagarna.

Viktigt att tänka på att är att under ”ätartimmarna eller ätardagarna” att man äter bra kost med komplexa låg Gi-index kolhydrater. Extra mycket protein och bra fetter.

 

Kommentera inlägget här: