traningfyrtio.blogg.se

En redogörelse av min träning och hur jag minskat mitt midjemått med 33 cm på ca 1,5 år och nu 40 cm efter 2 år.

Fettsdistribution på kroppen.

Kategori: Allmänt, Vikt och fett

Varför kan två personer med ungefär samma kroppsbyggnad och längd ha så olika fördelning på sitt kroppsfett även då de tränar ungefärligt lika? Genetik? Givetvis men det beror även på en annan sak.

Hu kan man ha mer kroppsfett på vissa ställen och mindre på andra?

Först och främst så vill jag påpeka att det INTE går att punktförbränna fett. Det spelar ingen roll hur mycket man tränar magen för att få bort fettet där, utan när man styrketränar så behövs energi från hela kroppen för att ”återuppbygga” och ”förstärka” musklerna oavsett var på kroppen som musklerna sitter. Har man tömt kroppen på energi från maten, glykoldepåerna och glykoset så tas energin från fettet. Och endast först då.

En viktig sak att påpeka är att män och kvinnor ofta har olika fördelning av sitt kroppsfett på sina kroppar. Detta brukar visa sig ordentligt vid en deffning, då dessa områden oftast är svårast att bli av med fettet från.

 

För att förstå detta så måste jag gå in på hur kroppen kommunicerar.

Hjärnan styr muskler mm genom att skicka elektriska signaler genom nervsystemet till muskeln, till att tex bicepsen ska dra ihop sig vid en bicepscurl.

Den andra saken är ”neron chemical transmittors” alltså inte elektriska impulser utan faktiska fysiska saker så går genom tex blodet och säger till kroppen att agera på olika sätt. Receptorerna fångar upp det och säger åt tex vävnaden, muskelfibrerna, organen vad de ska göra. Och i detta fall så är det Behålla eller Förbruka fett. Här så handlar det om BETA-2 och ALFA-2 receptorerna (finns en massa andra Alfa och Beta).

Förenklat:

Beta-2 signalerar oss att bryta ner fett och använda det som energi.

Alfa-2 signalerar oss att behålla fettet och lagra det för ”sämre” tider.

 

Efter att nu ha gått igenom de kemiska delarna så kan jag berätta att hela kroppen har både Alfa-2 (A) och Beta-2 (B) receptorer och som jag berättat tidigare så styr det lagringen av kroppsfettet.

Nu är det så att vi har inte lika många av A och B överallt i kroppen, utan kan tex på magen ha ett överskott av A och mindre av B. Medan vi har på ryggen har ett överskott av B receptorer, vilket gör att det är lättare att bränna fett där.

Tex så har kvinnor ett överskott på A med hela 9, mot B receptorer 1 i sin underkropp, vilket gör det väldigt mycket svårare att bränna fett där.

Det är därför som personer med samma totala kroppsfettsmängd kan se så olika ut i sin fettfördelning.

Detta leder direkt in på nästa steg som är genetik. Bara för att kvinnor eller män generellt har problem med dessa regioner av kroppen så är det lättare för vissa och svårare för vissa deffa vissa områden genom att de ärv ner sina förutsättningar från sina föräldrar.

Mer om genetik rörande muskelbyggande och utseende senare.